Skip to main content

Jenis-jenis Vitamin B dan Fungsi-fungsinya.


 Jenis-jenis Vitamin B dan Fungsi-fungsinya
Jenis-jenis Vitamin B dan Fungsi-fungsinya
Pengarang UDI DOLLARDiterbitkan pada November 25, 2017
 TAGS
MAKLUMAT
KESIHATAN
Vitamin B memainkan peranan penting untuk badan. Bahan ini dapat membantu pertumbuhan, perkembangan dan fungsi tubuh yang lain. Memandangkan manfaat vitamin B untuk badan, anda harus sentiasa memasukkan bahan-bahan ini dalam diet harian anda. 
Vitamin dimasukkan ke dalam mikronutrien yang diperlukan dalam badan. Dengan kata lain, vitamin tidak diperlukan dalam kuantiti yang banyak sebagai bahan makronutrien, tetapi fungsi vitamin penting untuk mengaktifkan fungsi badan. Jumlah vitamin yang diperlukan oleh tubuh adalah 13 vitamin, di mana 8 adalah dalam kumpulan vitamin B-kompleks atau B.


Lapan anggota vitamin B kompleks dibubarkan di dalam air. Walau bagaimanapun, kompleks vitamin B juga sangat terdedah kepada kerosakan dan kemusnahan, terutamanya oleh alkohol dan sumber makanan yang telah diproses melalui proses memasak. Berikut adalah data yang lebih terperinci tentang setiap vitamin B, supaya anda mendapat lebih banyak kesedaran untuk memenuhi keperluan vitamin B dalam tubuh. 
Jenis Vitamin B
Vitamin B mempunyai 8 jenis, iaitu vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, dan B12.Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Itulah sebabnya banyak multivitamin termasuk variasi dalam jenis vitamin B yang dipanggil vitamin B-kompleks. Berikut adalah penjelasan mengenai jenis vitamin B. 
Vitamin B1 (Thiamine) 
Fungsi: Menghidupkan karbohidrat dalam makanan menjadi tenaga.
Perlu: Wanita 1.1 mg; Lelaki 1.2 mg; Wanita mengandung dan menyusukan 1.4 mg.
Sumber: Beras, roti, bijirin, tepung gandum, makanan laut seperti udang, ketam atau kerang.
Vitamin B2 (Riboflavin) 
Fungsi: Mengekalkan mata dan kulit yang sihat.
Perlu: Wanita 1.1 mg; Lelaki 1.3 mg; Wanita menyusu 1.6 mg.
Sumber: Susu, keju, ayam, brokoli, bayam, cendawan. Fungsi
Vitamin B3 (Niacin) 
: Untuk kulit yang sihat, meningkatkan selera makan, memperbaiki sistem pencernaan dan membantu menukar makanan menjadi tenaga.
Keperluan: Wanita 14 mg; Lelaki 16 mg;Wanita hamil 18 mg; Wanita menyusu 17 mg.
Sumber: Biji-bijian, kacang-kacangan, daging lembu, cendawan.
Vitamin B5 (Pantothenic Acid)
Fungsi: Bersama dengan jenis vitamin B yang lain, vitamin B5 berguna dalam proses memecah lemak, protein, karbohidrat menjadi tenaga. Faedah lain adalah untuk pembentukan sel darah merah dan membuat vitamin D.
Keperluan: Wanita 4 mg; Lelaki 6 mg; 5 mg wanita hamil; Wanita menyusu 6 mg.
Sumber: Ayam, sardin, alpukat, tembikai.Fungsi
Vitamin B6 (Pyridoxine) 
: Diperlukan dalam proses asid amino dan lemak.
Keperluan: Wanita 1.3 mg; Lelaki 1.3 mg;Wanita hamil 1.9 mg; Wanita menyusu 2 mg. Kebanyakan penggunaan vitamin B6 dengan penggunaan lebih daripada 50 mg sehari boleh menyebabkan kerosakan saraf secara kekal.
Sumber: unggas, ikan, daging sapi, kentang, tomato, pisang, buah ungu dan sayuran hijau.
Vitamin B7 (Biotin)
Fungsi: Membantu dalam proses memecahkan lemak, protein menjadi tenaga yang akan digunakan oleh tubuh.
Perlu: Wanita 25 kg; Lelaki 30 kg; 30 kg wanita hamil; Wanita menyusu 35 kg.
Sumber: Salmon, telur, susu, bijirin, pisang dan kacang tanah. Fungsi
Vitamin B9 (Folat) 
: Bertanggungjawab bahawa sel-sel dalam badan berkembang dengan baik, membentuk sel darah merah dan mencegah kerosakan saraf pada janin.
Keperluan: Wanita 400 mkg; Lelaki 400 mkg;Wanita hamil 600 mkg; Wanita menyusu 500 kg. Vitamin B12 yang berlebihan akan menyebabkan kekurangan vitamin B12.
Sumber: Produk susu dan tenusu, bit, hati, tembikai dan sayur-sayuran berdaun hijau. 
Vitamin B12 (Kobalamin)
Fungsi: Mengubah karbohidrat, protein dan lemak menjadi tenaga, menjaga sel darah merah sihat, melindungi sel-sel saraf, mencegah penyakit jantung, dan mencegah pengecutan otak yang boleh menyebabkan memori menurun.
Keperluan: Wanita 2.4 kg; 2.4 mkg lelaki;Wanita hamil 2.6 kg; Wanita menyusu 2.8 kg.
Sumber: Daging sapi, daging ikan, hati, telur, susu, kacang soya dan rumpai laut. 
Berikut adalah senarai buah-buahan yang sangat kaya dengan pelbagai vitamin B: 
15 buah buah Melon (0.013 mg / 100 gr) 
1 keping melon bersaiz sederhana, di mana terdapat kandungan protein 0.58 gram, sebanyak 23 kalori dan 0 , 6 gram serat yang boleh membantu memudahkan proses pencernaan. Sedangkan untuk B vitamin dalam melon juga cukup lengkap, yaitu:
0.028 mg untuk kandungan Vitamin B1 (thiamine)
0.013 mg untuk kandungan Vitamin B2 (riboflavin)
0.506 mg untuk kandungan kandungan Niacin
14 mikrogram folat
0.072 mg untuk kandungan Pantothenic Acid
0.05 mg untuk Vitamin B6
14. Blackberry (0.029 mg / 100 gr ) 
1 gelas blackberry mempunyai kandungan nutrien yang sangat pelbagai, iaitu 2 gram kandungan protein, 62 kandungan kalori dan 7.6 gram kandungan serat. Tidak hanya itu, buah beri juga mengandungi pelbagai vitamin B, iaitu 
Vitamin B1 - 0,029 mg
Vitamin B2 - 0,037 mg
Niacin - 0,93 mg
Folat - 36 mikrogram
Asid pantothenik - 0,397 mg
Vitamin B6 - 0,043 mg
13. Apel (0,031 mg / 600 gr)
Buah yang sering dimakan sebagai makanan untuk diet ini, setiap 1 epal bersaiz sederhana dan kulitnya mengandungi 0.47 gram protein, 95 kalori dan serat sebanyak 4.4 gram. Bagi Vitamin B, jumlah yang sama dengan epal: 
Vitamin B1 - 0,031 mg
Vitamin B2 - 0,047 mg
Niacin - 0,166 mg
Folate - 5 mikrogram
Asid pantothenik - 0,111 mg
Vitamin B6 - 0,075 mg
12. Biji pisang (0,037 mg / 100 gr) 
Buah pisang adalah salah satu makanan yang mengandungi vitamin C yang tinggi.Setiap 100 gram juga mengandungi 1.29 gram protein, 105 kalori dan 3.1 gram serat.Bagi Vitamin B, pisang mempunyai: 
Vitamin B1 - 0.037 mg
Vitamin B2 - 0.086 mg
Niacin - 0.785 mg
folat - 24 mikrogram
Asid pantothenik - 0.394 mg
Vitamin B6 - 0.433 mg
11. Buah ceri (0.037 mg / 100 gr) 
Buah ceri mempunyai saiz yang agak kecil, tetapi tidak membuat kesilapan dalam satu gelas Ceri segar mengandungi sejumlah keperluan pemakanan seperti 1.46 gram protein, 87 kalori dan 2.9 gram kandungan serat. Terdapat juga jenis vitamin B, iaitu: 
Vitamin B1 - 0.037 mg
Vitamin B2 - 0.046 mg
Niacin - 0.213 mg
Folate - 6 mikrogram
Asid pantothenik - 0.275 mg
Vitamin B6 - 0.068 mg.
10. Blueberries (0.055 / 100 gr)
Selain buah beri hitam, buah beri lain yang mengandungi vitamin B adalah beri biru atau blueberry. Satu gelas blueberries mengandungi 1.1 gram kandungan protein, 84 kalori dan 3.6 gram serat. Vitamin B dalam blueberries termasuk: 
Vitamin B1 - 0,055 mg
Vitamin B2 - 0,061 mg
Niacin - 0,08 mg
Folate - 9 mikrogram
Asid pantothenik - 0,184 mg
Vitamin B6 - 0,077 mg
9. Tarikh (0,076 mg / 100 gr) 
Buah kelapa dipercayai sebagai makanan penggalak darah yang harus dimakan oleh orang yang mengalami anemia. Satu cawan dari tarikh mengandungi 415 kalori dan 11.8 gram serat. Untuk kandungan vitamin B dalam tarikh, iaitu: 
Vitamin B1 - 0.076 mg
Vitamin B2 - 0.097 mg
Niacin - 1,873 mg
Folat - 28 mikrogram
Asid Pantothenik - 0.866 mg
Vitamin B6 - 0.243 mg.
8. Oranges Bali (0.083 mg / 100 gr) 
Satu jus limau gedang mengandungi 1.45 gram protein, 74 kalori dan 2.5 gram serat yang sangat diperlukan oleh badan.Walaupun kandungan Vitamin B dengan berat badan yang sama adalah: 
Vitamin B1 - 0.083 mg
Vitamin B2 - 0.046 mg
Niacin - 0.575 mg
Folate - 23 mikrogram
Asid pantothenik - 0.651 mg
Vitamin B6 - 0.097 mg.
7. Anggur (0.104 mg / 100 gr) 
Satu gelas anggur mengandungi 1.09 gram kandungan protein, 104 kalori dan 1.4 gram makanan kaya serat. Sedangkan untuk Vitamin B dalam anggur ia mengandungi: 
Vitamin B1 - 0,104 mg
Vitamin B2 - 0.106 mg
Niacin - 0.284 mg
Folat - 3 mikrogram
Asid Pantothenik - 0.076 mg
Vitamin B6 - 0.13 mg.
6. Guava (0.111 mg / 100) 
Satu gelas jambu segar mengandungi protein dalam jumlah 4.21 gram, 112 kalori, dan juga serat dalam jumlah 8.9 gram.Vitamin B dalam jambu biji termasuk: 
Vitamin B1 - 0,111 mg
Vitamin B2 - 0,066 mg
Niacin - 1,789 mg
Folat - 81 mikrogram
Asid pantothenik - 0,744 mg
Vitamin B6 - 0,181 mg
5. Buah jeruk (0,114 mg / 100 gr)
Buah jeruk adalah buah yang mengandungi vitamin C yang tinggi. Di samping itu, 1 buah oren bersaiz sederhana mengandungi 1.23 gram protein, 62 kalori dan 3.1 gram kandungan serat. Buah yang mengandung vitamin B juga mempunyai jenis vitamin B yang tidak kurang iaitu: 
Vitamin B1 - 0,114 mg
Vitamin B2 - 0,052 mg
Niacin - 0,369 mg
Folate - 39 mikrogram
Asid Pantothenik - 0,328 mg
Vitamin B6 - 0,079 mg
4. Mango (0 , 12 mg / 100 gr) 
Mangga terkenal dengan manfaat kesihatan mereka. Dalam satu gelas mangga dikupas mengandungi sekurang-kurangnya 1.06 gram protein, 135 kalori dan 3.7 gram kandungan serat. Selain itu, mangga juga mengandungi Vitamin B iaitu: 
Vitamin B1 - 0.12 mg
Vitamin B2 - 0.118 mg
Niacin - 1,209 mg
Folate - 29 mikrogram
Asid pantothenik - 0,331 mg
Vitamin B6 - 0,227 mg.
3. Buah alpukat (0.135 mg / 100 gr) 
Medium bersaiz alpha adalah makanan yang mengandungi 4.02 gram protein, 322 kalori dan 13.5 gram serat. Untuk Vitamin B yang terkandung dalam buah ini, iaitu: 
Vitamin B1 - 0,135 mg
Vitamin B2 - 0,261 mg
Niacin - 3,493 mg
Folate - 163 mikrogram
Asid Pantothenik - 2,792 mg
Vitamin B6 - 0,517 mg.
2. Buah Srikaya (0.162 mg / 100 gr)
Satu cawan mengandungi cutlet mengandungi 2.51 gram protein, 120 kalori, dan 4 serat. Buah yang mengandung vitamin B mempunyai pelbagai jenis vitamin B termasuk: 
Vitamin B1 - 0,162 mg
Vitamin B2 - 0,21 mg
Niacin - 1,03 mg
Folat - 37 mikrogram
Asid Pantothenik - 0,552 mg
Vitamin B6 - 0,411 mg
1. Buah (0.242 mg / 100 gr) 
Buah yang mengandungi pangkat pertama vitamin B dimiliki oleh buah sukun. Satu buah sukun segar mengandungi kira-kira 2.35 gram protein, 227 kalori dan 10.8 gram serat. Bagi vitamin B dalam buah sukun, iaitu: 
Vitamin B1 - 0,242 mg
Vitamin B2 - 0,066 mg
Niacin - 1,98 mg
Folat - 31 mikrogram
Asid Pantothenic - 1.05 mg
vitamin B6 - 0.22 mg 

Comments

Popular posts from this blog

Cara mencuci kemaluan lelaki dan wanita

Sememangnya, kita m'cuci dgn bersih tp bersih bkn b'makna cara kita tu btul.. Penting untuk kita pastikan diri kita bersih terutama di bahagian sulit. selain m'jaga kesihatan ia juga penting untuk memastikan amal ibadat kita seharian diterima. Kenapa penting untuk kita bersihkn kemaluan kita dgn betul?? Ramai org merasakan diri mereka cukup bagus dgn byk amal ibadah,b'sedekah dan lain2 tetapi masih tidak t'lepas dari azab api neraka. Saidina Abu bakar pernah hendak menyembahyangkan mayat seorang lelaki tetapi tiba-tiba t'sentak dgn suatu benda yg b'gerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruh org m'bukanya. Alangkah t'kejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala kemaluan lelaki t'sebut. Saidina abu Bakar kemudian m'cabut pedang lalu m'hampiri ular tadi untuk m'bunuhnya. Tetapi ular itu tiba-tiba b'kata-kata,Katanya "Apakah salah kerana aku diutus oleh Allah untk m'jalankan tugas yg diperintahkan"....

APA ITU KURMA ?

Buah kurma atau dalam bahasa Arab, tamar adalah dari jenis palm seperti kelapa sawit sementara buahnya bertangkai seperti buah pinang. Kurma mengandungi khasiat pemakanan yang tinggi seperti kismis dan aprikot kering. Antaranya kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat galian seperti besi, kalsium, sodium dan potasium. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 2 %, serat hampir 4 % manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 % glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap badan adalah serta merta. Gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam badan. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap badan sebagai tenaga. KEBAIKAN KURMA Mencegah penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis.. Amat penting untuk memberi t...