Skip to main content

Kek marbel 3 rasa.



 300 g marjerin
*280 g tepung halus (tepung gandum pun boleh)
*1 camca teh serbuk penaik 
 *1 camca besar susu tepungsemua bertanda
* disatukan dan diayak
 
5 biji telur gred A
250 g gula kastor
1 camca besar ovallete
30 g gliserin + 20 g air ATAU 50 g susu segar / susu cair
 
3 BAHAN PERISA+PEWARNA:
1 sudu kecil vanilla flavour
1 sudu kecil emulco strawberi
1 sudu kecil emulco cokelat
 
pukul mentega/marjerin hingga kembang, masukkan campuran tepung yang diayak. Gaul sahaja hingga rata
 
Dalam mangkuk  berasingan, pukul telur, gula dan ovallete menggunakan kelajuan tinggi dan pukul hingga kembang dan gebu, seperti adunan kuih bahulu.
 
perlahankan kelajuan, masukkan adunan mentega + tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga habis, masukkan pula susu @ campuran gliserin dan air. gaul rata.(acik letak air)
 
bahagi kepada tiga bahagian, dan masukkan setiap satu dengan 3 perisa dan pewarna yg berlainan. (boleh ubah ikut citarasa masing-masing.)
 
Sapukan acuan kek dengan mentega / marjerin (8x8x3 / 8x3 inci ). Alskan dengan kertas minyak.
 
Sendukkan adunan berselang seli di tengah2 acuan. Corakkan menggunakan chopstick atau hujung pemegang sudu. tak perlu terlalu banyak pusingan. 3-4 sudah cukup.
 
bakar pada suhu 150- 180 celcius )mengikut kesesuaian oven masing2.  Bakar selama 45 minit. (jangan lupa panaskan oven lebih kurang 10 min sebelum membakar.)
 
untuk mendapatkan permukaan yang cantik, tutupkan acuan menggunakan loyang atau tudung periuk,
 
kalau nak cantik, selepas keluarkan dari oven, terbalikkan atas redai dalam 5-10 min, mungkin ada rekahan sikit di atas, tp x apa, asalkan pastikan dah masak dgn mencucuk kek tu, macam biasalah kan..... :) 

Comments

Popular posts from this blog

Jenis-jenis Vitamin B dan Fungsi-fungsinya.

 Jenis-jenis Vitamin B dan Fungsi-fungsinya Jenis-jenis Vitamin B dan Fungsi-fungsinya Pengarang UDI DOLLARDiterbitkan pada November 25, 2017  TAGS MAKLUMAT KESIHATAN Vitamin B memainkan peranan penting untuk badan. Bahan ini dapat membantu pertumbuhan, perkembangan dan fungsi tubuh yang lain. Memandangkan manfaat vitamin B untuk badan, anda harus sentiasa memasukkan bahan-bahan ini dalam diet harian anda.  Vitamin dimasukkan ke dalam mikronutrien yang diperlukan dalam badan. Dengan kata lain, vitamin tidak diperlukan dalam kuantiti yang banyak sebagai bahan makronutrien, tetapi fungsi vitamin penting untuk mengaktifkan fungsi badan. Jumlah vitamin yang diperlukan oleh tubuh adalah 13 vitamin, di mana 8 adalah dalam kumpulan vitamin B-kompleks atau B.  Lapan anggota vitamin B kompleks dibubarkan di dalam air. Walau bagaimanapun, kompleks vitamin B juga sangat terdedah kepada kerosakan dan kemusnahan, terutamanya ole...

Cara mencuci kemaluan lelaki dan wanita

Sememangnya, kita m'cuci dgn bersih tp bersih bkn b'makna cara kita tu btul.. Penting untuk kita pastikan diri kita bersih terutama di bahagian sulit. selain m'jaga kesihatan ia juga penting untuk memastikan amal ibadat kita seharian diterima. Kenapa penting untuk kita bersihkn kemaluan kita dgn betul?? Ramai org merasakan diri mereka cukup bagus dgn byk amal ibadah,b'sedekah dan lain2 tetapi masih tidak t'lepas dari azab api neraka. Saidina Abu bakar pernah hendak menyembahyangkan mayat seorang lelaki tetapi tiba-tiba t'sentak dgn suatu benda yg b'gerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruh org m'bukanya. Alangkah t'kejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala kemaluan lelaki t'sebut. Saidina abu Bakar kemudian m'cabut pedang lalu m'hampiri ular tadi untuk m'bunuhnya. Tetapi ular itu tiba-tiba b'kata-kata,Katanya "Apakah salah kerana aku diutus oleh Allah untk m'jalankan tugas yg diperintahkan"....

APA ITU KURMA ?

Buah kurma atau dalam bahasa Arab, tamar adalah dari jenis palm seperti kelapa sawit sementara buahnya bertangkai seperti buah pinang. Kurma mengandungi khasiat pemakanan yang tinggi seperti kismis dan aprikot kering. Antaranya kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat galian seperti besi, kalsium, sodium dan potasium. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 2 %, serat hampir 4 % manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 % glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap badan adalah serta merta. Gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam badan. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap badan sebagai tenaga. KEBAIKAN KURMA Mencegah penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis.. Amat penting untuk memberi t...