300 g marjerin
*280 g tepung halus (tepung gandum pun boleh)
*1 camca teh serbuk penaik
*1 camca besar susu tepungsemua bertanda
* disatukan dan diayak
5 biji telur gred A
250 g gula kastor
1 camca besar ovallete
30 g gliserin + 20 g air ATAU 50 g susu segar / susu cair
3 BAHAN PERISA+PEWARNA:
1 sudu kecil vanilla flavour
1 sudu kecil emulco strawberi
1 sudu kecil emulco cokelat
pukul mentega/marjerin hingga kembang, masukkan campuran tepung yang diayak. Gaul sahaja hingga rata
Dalam mangkuk berasingan, pukul telur, gula dan ovallete menggunakan kelajuan tinggi dan pukul hingga kembang dan gebu, seperti adunan kuih bahulu.
perlahankan kelajuan, masukkan adunan mentega + tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga habis, masukkan pula susu @ campuran gliserin dan air. gaul rata.(acik letak air)
bahagi kepada tiga bahagian, dan masukkan setiap satu dengan 3 perisa dan pewarna yg berlainan. (boleh ubah ikut citarasa masing-masing.)
Sapukan acuan kek dengan mentega / marjerin (8x8x3 / 8x3 inci ). Alskan dengan kertas minyak.
Sendukkan adunan berselang seli di tengah2 acuan. Corakkan menggunakan chopstick atau hujung pemegang sudu. tak perlu terlalu banyak pusingan. 3-4 sudah cukup.
bakar pada suhu 150- 180 celcius )mengikut kesesuaian oven masing2. Bakar selama 45 minit. (jangan lupa panaskan oven lebih kurang 10 min sebelum membakar.)
untuk mendapatkan permukaan yang cantik, tutupkan acuan menggunakan loyang atau tudung periuk,
kalau nak cantik, selepas keluarkan dari oven, terbalikkan atas redai dalam 5-10 min, mungkin ada rekahan sikit di atas, tp x apa, asalkan pastikan dah masak dgn mencucuk kek tu, macam biasalah kan..... :)
Comments
Post a Comment