Roti pizza
250g tepung berprotien tinggi.
100g tepung gandum(acik guna tepung gandum jek semua)
8g yis (acik guna sebungkus)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil bread improver
50ml minyak masak
140ml air
Cara:
1. Campur semua tepung + yis + garam gaul rata.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit guna hujung jari.
3. Masukkan minyak Dan uli hingga jadi doh.
4. Uli sampai rata kemudia rehatkan dalam bekas bertutup kain lembab atau masukkan dalam plastik selama 30 minit.
5. Keluarkan canai ikut suka tebalnya. Cucuk tepi dan tengah doh. Bakar separuh masak selama 10 minit.
Inti pizza.
1 mangkuk daging ayam atau lembu.
1 tin kecil tomato puri.
1 biji bawang besar.
1 biji tomato.
6 biji cendawan butang.
Keju
Cara:
1. Potong kasar bawang, tomato, cendawan butang.
2. Panaskan minyak tumis bawang kemudian masukkan daging cendawan tomato.
3. Ikut suka nak masuk apa lagi.
4. Masukkan tomato puri kacau sebati sehingga masak.
5. Sapu atas roti pizza yg 1/2 masak tadi, kemudian tabur keju. Sapu inti lagi Dan tabur keju lagi.
6. Bakar pd suhu 150 darjah celsius selamat 10 minit.
7. Kalau nak sapu minyak sedikit selepas masak agar nampak menarik. (acik tak buat pun)
Copy & paste
Comments
Post a Comment