Buah kurma atau dalam bahasa Arab, tamar adalah dari jenis palm seperti kelapa sawit sementara buahnya bertangkai seperti buah pinang. Kurma mengandungi khasiat pemakanan yang tinggi seperti kismis dan aprikot kering. Antaranya kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat galian seperti besi, kalsium, sodium dan potasium. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 2 %, serat hampir 4 % manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 % glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap badan adalah serta merta. Gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam badan. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap badan sebagai tenaga.
KEBAIKAN KURMA
Mencegah penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis..
Amat penting untuk memberi tenaga dan membaiki bahan buangan.
Sebagai makanan pencuci perut.
Berkhasiat tingi dalam rawatan sembelit di mana bahan-bahan yang diperoleh daripadanya meransang pergerakan usus yang perlahan.
Baik untuk rawatan kelemahan seks.
Baik untuk meredakan tekanan darah tinggi.
Meransang dan memudahkan kehamilan.
Meningkatkan kecerdasan minda dan membantu proses tumbesaran kanak-kanak.
Mencegah lemah otot, lesu, barah usus besar dan sengal-sengal badan
Comments
Post a Comment