Skip to main content

APA ITU SAFRON?


Safron atau koma-koma merupakan sejenis rempah. Nama sains koma-koma adalah Crocus sativus. Koma-koma merupakan antara rempah yang termahal di dunia yang mana harganya boleh mencecah ribuan ringgit untuk sekilo . Koma-koma berwarna kuning keemasan dan diambil dari sekuntum bunga yang berwarna ungu. Pokoknya berasal dari Timur Tengah, Greece, Turki, Iran dan Kashmir.

KHASIAT SAFRON

Proses Penghadaman
Menghilangkan Bau Mulut
Pencernaan
Asma
Sembelit
Sakit Perut
Keletihan
Selsema
Sakit Sendi
Menguatkan Ingatan
Tidur yang nyenyak
Penyakit Saraf
Selera Makan
Melancarkan Darah



CARA PENGGUNAAN SAFFRON 

 

1. Membancuh Saffron dengan air sejuk / panas / suam? Berapa ML?

Sebaiknya menyeduh Saffron dengan air suhu neutral atau air suam. Jangan gunakan air panas, mengapa? Kerana kandungan nutrisi yang terkandung dalam Saffron akan hilang.

Anda boleh menggunakan 1 cawan air - 500ml / lebih untuk 3-5 keping Saffron. Apabila air habis, anda boleh menambahkan air lagi dan biarkan menjadi kuning.

 

2. Berapa keping Saffron yang disyorkan untuk dimakan setiap hari?

Kami mengesyorkan agar anda mengambil Saffron maksimum 10 helai sehari. 1 kali sedutan 5 helai.

 

3. Umur berapa yang boleh menggunakan Saffron dan apakah peraturan minum?

Saffron selamat digunakan oleh semua peringkat umur (kanak-kanak). Ia mesti dimakan oleh kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 4 tahun, tetapi itu tidak bermaksud bahawa mereka yang berumur di bawah 4 tahun tidak dibenarkan. Tidak mengapa dengan dos 2-3 helai pada satu masa. Sekali seminggu.

 

4. Berapa lama Saffron direndam dalam air? 

Setelah dicampurkan dengan air suam, warna kuning akan muncul sekitar 15-30 minit. Sekiranya menggunakan air suhu neutral, kira-kira 30 minit - 1 jam. Saya biasanya menggunakan gelas 500ml untuk Saffron, jadi ketika memasukkan Saffron ke dalam gelas, saya membiarkannya. Kadang kala saya dapat menambahkan lebih banyak air ketika air habis. Dan Saffron yang tenggelam juga boleh dimakan.

 

5. Bagaimana membezakan Saffron yang sebenar dari yang palsu?

@ Saffron sebenar / baik tidak berubah menjadi kuning dengan segera apabila direndam di dalam air. Warna kuning akan kelihatan perlahan. Biasanya apabila anda menggunakan air suam, warna kuning muncul lebih cepat daripada menggunakan air suhu neutral.

Sekiranya Saffron yang anda campurkan dengan air segera berubah menjadi kuning, ini tidak bagus. Biasanya menggunakan pewarna tiruan.

@ Sekiranya anda memasukkan helai safron ke dalam mulut anda dan jika ia manis, itu PALSU

@ Aroma Saffron tulen sangat unik. Dan sukar untuk dijelaskan. Baunya seperti rempah.

@ Cuba lakukan eksperimen ini. Ambil baking soda dan campurkan di dalam air. Kemudian masukkan beberapa helai safron. Sekiranya air menjadi merah samar, itu adalah PALSU. Asalnya berwarna kuning hingga emas.

@ Ambil helai Saffron yang telah direndam dalam air, perlahan-lahan menyuap. Saffron yang asli tidak dimusnahkan.

 

6. Berapa lama 1gr Saffron boleh bertahan?

Saffron 1gr boleh digunakan selama 1 bulan lebih kerap 2x sehari

7. Bagaimana rasa dan bau Saffron? 

Saffron mempunyai rasa dan aroma yang sangat khas. Untuk rasanya tidak boleh dipadatkan. Ada yang mengatakan rasanya seperti bunga, bukan sedikit getik (sedikit sahaja). Secara peribadi, saya suka rasa dan aroma. Sukar untuk dijelaskan hehe .... Bagaimanapun, sangat khas dan unik. Anda mesti mencuba!

 

8. Bagaimana menggunakan Saffron untuk memasak sehingga warna, rasa dan aroma bercampur dengan baik?

Bagi anda yang suka memasak menggunakan Saffron sebagai rempah tambahan, anda boleh merendam Saffron dalam air suam selama 3o minit. Sekiranya sudah lewat maka boleh dicampurkan ke dalam masakan anda sebelum dimasak.

Anda juga boleh menaburkan beberapa helai Saffron di atas masakan anda setelah dimasak.

9. Adakah Saffron berbahaya secara berlebihan?

Mengonsumsi Saffron terlalu banyak boleh menyebabkan gejala keracunan. Saffron tidak boleh melebihi 1,5 gram sehari. Biasanya maksimum 10 keping sehari. Pengambilan Saffron yang berlebihan boleh menyebabkan rasa mual, muntah, sakit kepala, gelisah, mengantuk dan cirit-birit.

 

10. Adakah Saffron selamat untuk wanita hamil?

Sangat selamat. Kami mengesyorkan mengambilnya selepas trimester kedua dan seterusnya. Tepatnya bulan ke-4 atau ke 5. Mengapa? kerana pada trimester pertama risiko keguguran cenderung tinggi. Pengambilan Saffron tidak seperti yang disarankan / dalam jumlah besar akan meningkatkan  prostaglandin  dalam rahim sehingga dapat meningkatkan risiko keguguran.

12 Khasiat Saffron untuk Wanita Hamil, Masa & Cara Menggunakannya

11. Bolehkah Saffron digunakan untuk program kehamilan?

Insya Allah Saffron boleh digunakan untuk terapi kehamilan. Kerana Saffron mengandungi banyak nutrien dan zat penting yang dapat meningkatkan kesihatan, dan Insya Allah, ia juga dapat meningkatkan kesuburan.

12. Adakah Saffron selamat untuk dimakan oleh ibu menyusu?

Sangat selamat. Saffron dapat menenangkan mood dan membuat anda santai. Dan juga tinggi antioksidan sehingga menjadikan tubuh cergas, menyingkirkan toksin, pada akhirnya dapat meningkatkan pengeluaran susu.




Comments

Popular posts from this blog

Jenis-jenis Vitamin B dan Fungsi-fungsinya.

 Jenis-jenis Vitamin B dan Fungsi-fungsinya Jenis-jenis Vitamin B dan Fungsi-fungsinya Pengarang UDI DOLLARDiterbitkan pada November 25, 2017  TAGS MAKLUMAT KESIHATAN Vitamin B memainkan peranan penting untuk badan. Bahan ini dapat membantu pertumbuhan, perkembangan dan fungsi tubuh yang lain. Memandangkan manfaat vitamin B untuk badan, anda harus sentiasa memasukkan bahan-bahan ini dalam diet harian anda.  Vitamin dimasukkan ke dalam mikronutrien yang diperlukan dalam badan. Dengan kata lain, vitamin tidak diperlukan dalam kuantiti yang banyak sebagai bahan makronutrien, tetapi fungsi vitamin penting untuk mengaktifkan fungsi badan. Jumlah vitamin yang diperlukan oleh tubuh adalah 13 vitamin, di mana 8 adalah dalam kumpulan vitamin B-kompleks atau B.  Lapan anggota vitamin B kompleks dibubarkan di dalam air. Walau bagaimanapun, kompleks vitamin B juga sangat terdedah kepada kerosakan dan kemusnahan, terutamanya ole...

Cara mencuci kemaluan lelaki dan wanita

Sememangnya, kita m'cuci dgn bersih tp bersih bkn b'makna cara kita tu btul.. Penting untuk kita pastikan diri kita bersih terutama di bahagian sulit. selain m'jaga kesihatan ia juga penting untuk memastikan amal ibadat kita seharian diterima. Kenapa penting untuk kita bersihkn kemaluan kita dgn betul?? Ramai org merasakan diri mereka cukup bagus dgn byk amal ibadah,b'sedekah dan lain2 tetapi masih tidak t'lepas dari azab api neraka. Saidina Abu bakar pernah hendak menyembahyangkan mayat seorang lelaki tetapi tiba-tiba t'sentak dgn suatu benda yg b'gerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruh org m'bukanya. Alangkah t'kejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala kemaluan lelaki t'sebut. Saidina abu Bakar kemudian m'cabut pedang lalu m'hampiri ular tadi untuk m'bunuhnya. Tetapi ular itu tiba-tiba b'kata-kata,Katanya "Apakah salah kerana aku diutus oleh Allah untk m'jalankan tugas yg diperintahkan"....

APA ITU KURMA ?

Buah kurma atau dalam bahasa Arab, tamar adalah dari jenis palm seperti kelapa sawit sementara buahnya bertangkai seperti buah pinang. Kurma mengandungi khasiat pemakanan yang tinggi seperti kismis dan aprikot kering. Antaranya kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat galian seperti besi, kalsium, sodium dan potasium. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 2 %, serat hampir 4 % manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 % glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap badan adalah serta merta. Gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam badan. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap badan sebagai tenaga. KEBAIKAN KURMA Mencegah penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis.. Amat penting untuk memberi t...