CARA PENGGUNAAN SAFFRON
1. Membancuh Saffron dengan air sejuk / panas / suam? Berapa ML?
Sebaiknya menyeduh Saffron dengan air suhu neutral atau air suam. Jangan gunakan air panas, mengapa? Kerana kandungan nutrisi yang terkandung dalam Saffron akan hilang.
Anda boleh menggunakan 1 cawan air - 500ml / lebih untuk 3-5 keping Saffron. Apabila air habis, anda boleh menambahkan air lagi dan biarkan menjadi kuning.
2. Berapa keping Saffron yang disyorkan untuk dimakan setiap hari?
Kami mengesyorkan agar anda mengambil Saffron maksimum 10 helai sehari. 1 kali sedutan 5 helai.
3. Umur berapa yang boleh menggunakan Saffron dan apakah peraturan minum?
Saffron selamat digunakan oleh semua peringkat umur (kanak-kanak). Ia mesti dimakan oleh kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 4 tahun, tetapi itu tidak bermaksud bahawa mereka yang berumur di bawah 4 tahun tidak dibenarkan. Tidak mengapa dengan dos 2-3 helai pada satu masa. Sekali seminggu.
4. Berapa lama Saffron direndam dalam air?
Setelah dicampurkan dengan air suam, warna kuning akan muncul sekitar 15-30 minit. Sekiranya menggunakan air suhu neutral, kira-kira 30 minit - 1 jam. Saya biasanya menggunakan gelas 500ml untuk Saffron, jadi ketika memasukkan Saffron ke dalam gelas, saya membiarkannya. Kadang kala saya dapat menambahkan lebih banyak air ketika air habis. Dan Saffron yang tenggelam juga boleh dimakan.
5. Bagaimana membezakan Saffron yang sebenar dari yang palsu?
@ Saffron sebenar / baik tidak berubah menjadi kuning dengan segera apabila direndam di dalam air. Warna kuning akan kelihatan perlahan. Biasanya apabila anda menggunakan air suam, warna kuning muncul lebih cepat daripada menggunakan air suhu neutral.
Sekiranya Saffron yang anda campurkan dengan air segera berubah menjadi kuning, ini tidak bagus. Biasanya menggunakan pewarna tiruan.
@ Sekiranya anda memasukkan helai safron ke dalam mulut anda dan jika ia manis, itu PALSU
@ Aroma Saffron tulen sangat unik. Dan sukar untuk dijelaskan. Baunya seperti rempah.
@ Cuba lakukan eksperimen ini. Ambil baking soda dan campurkan di dalam air. Kemudian masukkan beberapa helai safron. Sekiranya air menjadi merah samar, itu adalah PALSU. Asalnya berwarna kuning hingga emas.
@ Ambil helai Saffron yang telah direndam dalam air, perlahan-lahan menyuap. Saffron yang asli tidak dimusnahkan.
6. Berapa lama 1gr Saffron boleh bertahan?
Saffron 1gr boleh digunakan selama 1 bulan lebih kerap 2x sehari
7. Bagaimana rasa dan bau Saffron?
Saffron mempunyai rasa dan aroma yang sangat khas. Untuk rasanya tidak boleh dipadatkan. Ada yang mengatakan rasanya seperti bunga, bukan sedikit getik (sedikit sahaja). Secara peribadi, saya suka rasa dan aroma. Sukar untuk dijelaskan hehe .... Bagaimanapun, sangat khas dan unik. Anda mesti mencuba!
8. Bagaimana menggunakan Saffron untuk memasak sehingga warna, rasa dan aroma bercampur dengan baik?
Bagi anda yang suka memasak menggunakan Saffron sebagai rempah tambahan, anda boleh merendam Saffron dalam air suam selama 3o minit. Sekiranya sudah lewat maka boleh dicampurkan ke dalam masakan anda sebelum dimasak.
Anda juga boleh menaburkan beberapa helai Saffron di atas masakan anda setelah dimasak.
9. Adakah Saffron berbahaya secara berlebihan?
Mengonsumsi Saffron terlalu banyak boleh menyebabkan gejala keracunan. Saffron tidak boleh melebihi 1,5 gram sehari. Biasanya maksimum 10 keping sehari. Pengambilan Saffron yang berlebihan boleh menyebabkan rasa mual, muntah, sakit kepala, gelisah, mengantuk dan cirit-birit.
10. Adakah Saffron selamat untuk wanita hamil?
Sangat selamat. Kami mengesyorkan mengambilnya selepas trimester kedua dan seterusnya. Tepatnya bulan ke-4 atau ke 5. Mengapa? kerana pada trimester pertama risiko keguguran cenderung tinggi. Pengambilan Saffron tidak seperti yang disarankan / dalam jumlah besar akan meningkatkan prostaglandin dalam rahim sehingga dapat meningkatkan risiko keguguran.
12 Khasiat Saffron untuk Wanita Hamil, Masa & Cara Menggunakannya
11. Bolehkah Saffron digunakan untuk program kehamilan?
Insya Allah Saffron boleh digunakan untuk terapi kehamilan. Kerana Saffron mengandungi banyak nutrien dan zat penting yang dapat meningkatkan kesihatan, dan Insya Allah, ia juga dapat meningkatkan kesuburan.
12. Adakah Saffron selamat untuk dimakan oleh ibu menyusu?
Sangat selamat. Saffron dapat menenangkan mood dan membuat anda santai. Dan juga tinggi antioksidan sehingga menjadikan tubuh cergas, menyingkirkan toksin, pada akhirnya dapat meningkatkan pengeluaran susu.
Comments
Post a Comment